tiistai 23. syyskuuta 2008

Tärkeitä

Tein nuo lumiukot talvella muistuttamaan minua käytännön ekoteoista. Toiselle annoin lupauksen olla ostamatta aikakausilehtiä.

Olen lipsunut muutamia kertoja. Kesällä ostin Divaanin, kun siinä oli Minjan koti. Nyt ostin Kotivinkin, kun siinä oli Vintagelivingin koti. Yhden Anna-lehdenkin (4.9.)olen ostanut, kun siinä oli juttu vaihtoehtoisesta päiväkodista. "Kansalaisaktivistit perustivat luomupäiväkodin", lupasi kansi. Ja ihan mielenkiintoinen oli juttukin. Ja lapset metsässä kuravaatteissa, aina yhtä ihana näky kuvissa.

Televisota en mielestäni ole katsonut paljoa. Yle Areenan nettitelkkarista katsomme esikoisen kanssa muutamia lastenohjelmia. Kristiinan aamujumppaa ja ruotsinkielistä pyöräkoulua. Mutta Enbusken ohjelma masennuksesta oli minusta katsomisen väärtti.

Ja sitten dokumentti Monsanto - Outoa agrobisnestä. Voi hyvät ihmiset. Minusta kaikkien pitäisi se nähdä! Tai siis aikuisten, ei lasten. Ohjelma on tullut elokuussa Ylen Ulkolinjalta. Yksi äiti puistossa oli sattumalta saanut sen tallettua ja näytti minulle ja yhdelle kolmannelle äidille viikonloppuna.
Ajattelen monesta asiasta erilailla, kuin ennen dokumenttia. Älkää hyvät ihmiset enää ikinä käyttäkö Rounduppia! Sitä rikkaruohojen hävittämiseen tarkoitettua muka täysin ympäristöystävällistä ja vaaratonta ainetta. Silkkaa myrkkyä ja valhetta, jokainen suihkaus ja koko sitä valmistava yhtiö Amerikassa. Geenimanipulaatiokin sai ihan uudenlaiset kasvot. Nyt todellakin sitä Luomua haluaa suosia. Mutta miten siinä taas kävi näin, että kaikessa hiljaisuudessa EU:ssakin meni läpi muutokset, eikä enää tarvitse kertoa, sisältääkö tuote geenimuunneltuja ainesosia.

Tai kyllä joku varmasti piti ääntä jossakin, mutta jäipä kapina kuulematta minultakin. Saati sitten siihen osallistuminen. Missä olin silloin, kun geenimuunnellut tuotteet vapautettiin...

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on tärkeää. Muttei se vielä riitä. Maapalloa ei saa mitenkään muutenkaan tärvellä! Perhana kun ihminen ymmärtäisi, ettei se omista maata. Se on lainassa lapsilta, kuten kuuluu vanha sanonta. Eikä se kyllä lapsienkaan omaisuutta koskaan ole, luonnolla on ihan omatkin oikeutensa.

Minja ja VL, teillä on ihanat kodit. Piristävät ja inspiroivat. Tärkeitä ovat myöskin luomupäiväkodit. Minä olen ihan tavallinen "syntinen". Lehtiä ostelen, telkkaria katselen, herkkuja syön ja kaiket yöt täällä näemmä tietokoneet jauhaa, kun blogiakin vielä kirjoittelen. Mutta haluan myös tehdä jotakin. Kaikkine heikkouksineni ja paheineni, haluan myös olla mukana muutoksessa. Minulla täytyy olla jotakin, mitä vastata, kun poikani kysyvät, äiti mitä sinä ja isi teitte silloin 2000 luvun alussa, kun kaikki oli vielä mahdollista...

3 kommenttia:

minja kirjoitti...

Voi vaan taas huokailla, hymyillä ja nyökytellä kun luen kirjoituksiasi. mun on pakko saada tavata sinut!!

Kiitos kehuista, ne lämmittävät joka kerta <3 Olet ihana!

Kanerva kirjoitti...

Sinä voit vastata pienillä joka päiväisillä muutoksen avaimilla. Kasvisruualla ja autottomuudella tekee jo paljon. Mieti jos muutkin tekisi ne samat ratkaisut.

Kanerva kirjoitti...

Minä muuten ostin ihan samat lehdet. Paitsi Kotivinkki tulee kyllä ihan kotiin kannettuna.