maanantai 6. lokakuuta 2008

Energiansäästöviikko


Nykyään jokaiselle viikolle on jokin teemansa, jokaiselle päivällekin varmasti omansa. Tai siis ei vain yhtä, vaan lukuisia. Tapahtumiakin piisaa, oheisohjelmia, tempauksia, luentoja. Viikonvaihteessa missasin taas lukuisia kiinnostavia juttuja. Viikon vanha lehti on jo tosi vanha, aamuinenkin illalla, jos lukee "minne mennä" -sivuja.

Akateemisessa olisi ollut sekä Isomäki, että Linkola. Eduskunnan lisärakennuksessa GMO-vapaa Suomi koolla. Vihreiden ehdokkaiden kamppanja-avaus ja kirpputorikin keskustassa.

Puiston seinältä ja tänään myös veljen uuden kodin rapusta bongasin Energiansäästöviikon. Jokaiselle päivälle on oma ajatuksenaihe.
Tänään maanantaina kehotetaan laskemaan huoneilman lämpötilaa, se saisi olla korkeintaan 21. Se on tosi lämmin sekin. Ei tällaista ole missään muualla maailmassa. Että olkoon vaikka mikä pakkanen ulkona, niin sisällä on tarjettava uima-asulla. Mikä siinä on, ettei osata vetää sisäpalttoota ylle. Tai lämmittää vain osaa asunnosta, sitä missä ollaan koolla. Ja sitä asuntoakin piisaa, huoneita aina monikossa, vähintään yhtä monta kuin on asukkaita.

Miten vesipatterilämmitteisessä kerrostalossa vaikutetaan huoneilman lämpötilaan? Töhöttääkö sieltä aina samaa lämpöä, vai voinko siihen vaikuttaa. Minähän kyllä olen talon hallituksessa, tämähän täytyy ottaa puheeksi kokouksessa. Lynkkaavat kuitenkin, palele itseksesi, jos haluat, älä muita siihen pakota. Ei usko suomalainen, jollei valtiovalta pakota. Tai ei halua uskoa, vaikea se on niitä rajoja itselle asettaa, jos on kaikki herkut tarjolla.

Huomisen teemana oli muistaakseni yksityisautoilu. Helppo se on monen täällä pääkaupunkiseudulla sormella osoitella ja päivitellä kuinka siellä maalla... Täällä on kuitenkin Suomen paras joukkoliikenne. Luulisi täällä jos missä helppoa olevan autottakin kulkea. Mutta niin vain on mukavampi istua omassa autossa ruuhkassa. Vähän sama maanviljelyksienkin kanssa. Herkästi vaatii sitä luomua ja ei ravinteita järviin. Monella kaupunkilaisella on kuitenkin Raid-purkki kaapissa ja takapihalla tehoviljeltyjä taimia...

Minun pitäisi ottaa myös sellainen energiankulutusviikko, siis oman energian. Siivota vimmalla, kuntoilla, puuhata. Myös löydös vanhassa lehdessä oli se, että kasvissyöjät syövät liian vähän kasviksia. Että liha korvataan juustolla, suklaalla ja muulla makealla. Glumps, ettei vaan täällä joku pupeltaisi liikaa herkkuja. Mutta säästetään nyt ensin, kun on teemaviikko kerran menossa.

3 kommenttia:

violet kirjoitti...

Täyttä asiaa kirjoitat asunnoiden lämmittämisestä. 21 on kovasti paljon minustakin.
Ja ei, en ymmärrä minäkään että pitäisi voida olla kesävaatteissa kotosalla talvellakin. Vaikken ajattelisi yhtään ekologisesti niin viimeistään sähkölaskun tultua väännän patterit entistä pienemmälle. On sitten kuukausia tai lyhyempiä aikoja, jotka ovat niin pirun viileitä, että ainakin lastenhuoneessa pidämme lämpöisempää kun sieltä tuppaa yöllä hiipimään palelevia poikia yläkertaan (kunnes huomaavat että meidän makuuhuone on paljon kylmempi!).

Joola kirjoitti...

Suomessa on ihan oikeasti totuttu liian hyvään. Tai jälleen aina kaupungissa asuneena, en tiedä onko tällaista maalla... Mutta ainakin siis kaupungissa t-paidalla tarkenee kesät talvet.

Toki kannatan sitä, että asunnot rakennetaan huolellisesti, ettei lämmityslämpö karkaa. Ja mitä näitä uusia termejä on, rakennuksia, jotka onnistuvat taltioimaan tehokkaasti asukkaista ja elektroniikkalaitteistakin tulevan lämmön...
Ja että jos vaikka ikkunoita remontoidaan, kerrostaloissa, laitetaan vaan parasta mahdollista, monia kerroksia...

Muistatteko ulkosuomalaiset, kuinka lämmintä suomessa on sisällä talvella. Ihanalta se tuntuu, mutta onhan se tuhlausta!

Kanerva kirjoitti...

Viisi ihmistä ja iso koira lämmittää muuten asuntoa melkoisesti! Entäs sitten, kun tulee vieraita. Tarkeenee lyhyt hihasessa puserossa oli pakkasta tai ei. Mutta kuuma asunto on ahdostava. Viileä on parempi. Saa laittaa villaa niskaan.